fbpx

מומחי IVF במבט אישי

ראיון עם פרופ' אריאל הורוביץ, הרצליה מדיקל סנטר

ספר על אחת החוויות המרגשות שהיו לך עם מטופלת

יש המון סיפורים. אחד היפים שבהם הוא על אישה שהגיעה אלי בגיל 42, עשתה 6 מחזורים אחריהם נקלט היריון ונפל. למרות הייאוש הגדול והסיכוי הפחות גדול היא לא ויתרה, הרתה וילדה ילד. בגיל 44 חזרה אלי לילד נוסף. עברנו שישה מחזורים ללא היריון. האישה התקרבה לגיל 45, גיל בו מפסיקים את מימון הטיפולים ע"י קופות החולים. היא החליטה שאם יהיה צורך תמשיך את הטיפולים במימון עצמי. בסופו של סיפור, ביום שחגגה יום הולדת 45 היא קיבלה תשובה על היריון שנקלט והיום היא אם מאושרת לשני ילדים. נכון שזה לא המקרה הקלאסי, אבל מהסיפור הזה אפשר ללמוד הרבה.

מתי תמליץ להפסיק תהליך הפריה?

זהו אחד האתגרים הגדולים בתחום. כשאין עוברים להחזרה או כשאיכות העוברים להחזרה מוגדת כירודה ביותר ע"י הרופא המטפל, בעיקר בגיל המבוגר. ככלל, אני מאמין שנכון שכל אישה תקבע מראש סדר גודל של זמן או מספר מחזורים שהיא מתכננת לעשות, על מנת שלא תגרר למחזורי טיפול מיותרים.

מה האתגר הכי גדול בתחום ה-IVF ?

התמודדות עם הירידה ברזרבה השחלתית בגיל מבוגר…

הארכת תוחלת החיים יוצרת אי התאמה בין רצון לילודה בגיל מאוחר לבין הזדקנות מוקדמת של השחלות.

אחת הדרכים להתמודד עם זה היום, היא שנשים שדוחות את גיל הפיריון לאחר גיל 35, תשקולנה לעשות הקפאת ביציות, למקרה שתרצנה לממש את ההורות בגיל מאוחר ולא תוכלנה בגלל הירידה המשמעותית ברזרבה השחלתית בגיל זה.

כיצד משפיעים עליך מקרים שמטופלת מרימה ידיים מתהליך הפריה?

במרבית המקרים הרמת ידיים מתבטאת במעבר לתרומת ביצית, כך שעדין התהליך ממשיך רק בערוץ אחר. בכל מקרה, כל הפסקה של תהליך הפריה בגלל חוסר הצלחה הוא קשה רגשית למטופלת ולרופא המטפל.

במה תלוי תהליך הפריה מוצלח?

הקפדה על הרבה מאד פרטים קטנים הקשורים לתהליך

מעבדה מצוינת היא תנאי להצלחה

אבחון מדוקדק ויצירתיות. חשיבה פתוחה שאינה נצמדת למסלול ידוע יכולה לסייע במקרים בעייתיים.

והרבה סבלנות ואורך רוח

תן שלושה טיפים למטופלת שנכנסת היום לתהליך הפריה

אופטימיות

סבלנות. סבלנות. סבלנות.

לזרום. לשחרר. לסמוך על הרופא שלך

וטיפ אקסטרה:

לדעת גם להפסיק טיפול ולעבור לשלב הבא בזמן.

מה האני מאמין האישי שלך כמומחה IVF?

אני מאמין שמרבית בעיות הפריון ניתנות לפתרון בצורה כזו או אחרת. בטיפול והכוונה נכונים, יחס אישי, סבלנות, נחישות והתמדה, תצליח כל אישה להרות ולהקים משפחה.

לאן הולך התחום? מה יהיה בעוד חמש שנים?

אני מאמין שיעסקו בעיקר בפתרונות בנושא הגיל המבוגר.

מאמין שתחום האבחון הגנטי טרום השרשה למניעת מחלות ובחירת עוברים להחזרה יתקדם באופן משמעותי ויהפוך לחלק מהליך ההפריה החוץ גופית.

אם היית בוחר מחדש את תחום ההתמחות כרופא, האם היית בוחר IVF? למה?

הייתי חוזר בדיוק על אותה הבחירה. טוב לי, מעניין לי, מגוון לי, זה תחום שכל הזמן הולך ומתפתח, תחום מאתגר ביותר ובעיקר סיפוק עצום ואושר גדול בכל הריון שמושג. העיסוק בפוריות ולהיות שותף בהבאת ילדים לעולם הוא הצד היפה ביותר של הרפואה.

אני מכיר את הרצון להורות והכמיהה לילד, המהווים את הבסיס לקיום המין האנושי, וטבועים עמוק בתרבות ובשורשים שלנו. אני מאמין שבאמצעות טיפול והכוונה נכונים, נחישות והתמדה, תצליח כל אישה להרות ולהקים משפחה.

פרופ’ אריאל הורביץמומחה במיילדות, גניקולוגיה ופריון