fbpx

טיפולי פוריות

אני מכיר את הרצון להורות והכמיהה לילד, המהווים את הבסיס לקיום המין האנושי, וטבועים עמוק בתרבות ובשורשים שלנו. אני מאמין שבאמצעות טיפול והכוונה נכונים, נחישות והתמדה, תצליח כל אישה להרות ולהקים משפחה.

פרופ’ אריאל הורביץמומחה במיילדות, גניקולוגיה ופריון

פרופסור אריאל הורביץ, מדבר על פוריות בגיל מאוחר, בתוכנית בריאות 10 מיום 22.10.2012.

פרופסור אריאל הורביץ, מסביר על אבחון גנטי טרום השרשה ועל סקר גנטי טרום השרשה.

פרופסור אריאל הורביץ, מדבר על טיפולי פוריות, בתוכנית בריאות 10 מיום 31.3.2010.

מעקב ביוץ

במקרים מסוימים קו הטיפול הראשון בו אנו משתמשים כולל מעקב אחר המחזור הטבעי, תוך זיהוי מועד הביוץ והכוונת יחסי המין (או ביצוע הזרעה תוך רחמית) למועד המתאים. מעקב זה נעשה בעזרת בדיקות אולטראסאונד ולעתים גם בדיקות דם. את ההנחיות לביצוע הבדיקות תקבלי מהצוות המטפל.

פרופ' אריאל הורביץ. בדיקת אולטראסאונד

השראת ביוץ וטיפולים הורמונליים

טיפול באיקקלומין

איקקלומין היא תרופה הנמצאת בשימוש נרחב בטיפולי פוריות מזה כחמישים שנה. הטיפול בתרופה ניתן במצבים בהם קיימת הפרעה בביוץ, ובמקרים בהם אנו מעוניינים להשיג גירוי קל של השחלות ליצירת זקיקים. התרופה נלקחת בבליעה (כדור) למשך 5 ימים והשימוש בה פשוט ובטוח יחסית.

בדרך כלל מתחילים את נטילת התרופה ביום השלישי עד החמישי למחזור (בהתאם להנחיות הרופא). שלושה עד ארבעה ימים מסיום נטילת התרופה, יש לבצע בדיקות על מנת לעקוב אחר התגובה השחלתית ובהתאם לתוצאות יינתנו לך הנחיות להמשך המעקב והטיפול. כאשר יתפתח זקיק בגודל הרצוי תתבקשי, בחלק מהמקרים, לקבל זריקה לגרימת ביוץ (אוביטרל או דומיו) ותקבלי הנחיות לגבי המועד הרצוי לקיום יחסים, או הזרעה תוך רחמית (במידת הצורך). בדרך כלל אנו מצפים לביוץ כ-5-10 ימים מסיום נטילת האיקקלומין.

ייתכנו תופעות לוואי קלות לתרופה כגון: גלי חום ותחושת נפיחות בבטן. תופעת לוואי נדירה אך משמעותית יותר היא הפרעה זמנית בראיה – במקרה כזה יש לדווח לרופא ולהפסיק את נטילת התרופה.

Ikaclomin

טיפול בגונדוטרופינים

גונדוטרופינים כוללים את ההורמונים FSH ו-LH המופרשים מבלוטת יותרת המוח ואחראים לגירוי והתפתחות הזקיקים בשחלה. במסגרת טיפולי הפוריות אנו משתמשים בזריקות FSH במצבים בהם יש הפרעה בביוץ, ובמקרים בהם אנו מעוניינים להשיג גירוי מוגבר של השחלות ליצירת זקיקים.

כיום נמצאות בשימוש מספר תרופות:

תכשירים המופקים משתן של נשים בגיל הבלות, המכילים בד"כ FSH. LH, hCG, כגון: מנוגון ומנופור.

תכשירים רקומביננטים של חברות שונות (Gonal-F, Puregon, Bemfola. Ovaleap) המכילים FSH בלבד ומיוצרים בשיטת ההנדסה הגנטית.

לחצו על תמונה להגדלה

התרופות ניתנות בזריקה תת עורית מדי יום למשך 10-14 יום. הזרקת התרופה יכולה להתבצע על ידי אחות, או בהזרקה עצמית על ידי המטופלת או קרוב משפחה.

השראת ביוץ וטיפולים הורמונליים

בדרך כלל מתחילים את הטיפול בזריקות ביום השלישי למחזור.

במהלך הטיפול תתבקשי לבצע בדיקות על מנת לעקוב אחר התגובה השחלתית, ובהתאם לתוצאות יינתנו לך הנחיות להמשך המעקב והטיפול. חשוב מאד לבצע את הוראות ההזרקה ואת הבדיקות בהתאם להנחיות הרופא. כאשר יתפתחו זקיקים בגודל הרצוי תתבקשי לקבל זריקה לגרימת ביוץ (אוביטרל ודומיו), ותקבלי הנחיות לגבי המועד לקיום יחסים או הזרעה תוך רחמית (לפי הצורך).

אנא הקפידי שיהיה ברשותך מלאי מספיק של התרופות לסיום הטיפול.

השבחת זרע והזרעה תוך רחמית IUI

מטרת ההזרעה התוך רחמית (IUI – Intrauterine insemination) היא להגדיל באופן משמעותי את מספר תאי הזרע אשר יגיעו לאזור ההפריה בחצוצרה.

ביחסי מין רגילים רוב תאי הזרע נותרים בנרתיק ורק חלק קטן מהם מוצא דרכו דרך צוואר הרחם, לחלל הרחם ולחצוצרה שם מתקיימת ההפריה. לעומת זאת, בהזרעה תוך-רחמית, הזרע מוזרק בעזרת צינורית דקיקה ישירות לחלל הרחם ומשם דרכו לחצוצרה קצרה. הזרקת הזרע היא פעולה פשוטה בדומה לבדיקה גניקולוגית רגילה, ובמרבית המקרים אינה כרוכה בכאבים. ניתן להמשיך בפעילות רגילה לאחר ביצוע ההזרעה ואין צורך במנוחה.

נוזל הזרע מכיל, בנוסף לתאי הזרע, חומרים שלא מומלץ להחדירם לחלל הרחם. לכן, לפני ביצוע ההזרעה, יש להפריד את תאי הזרע מתוך נוזל הזרע. תהליך זה נקרא השבחת זרע ובמהלכו מתבצע גם מיצוי של תאי הזרע התקינים.

ArtificialInsemination. By BruceBlaus.Medical gallery of Blausen Medical 2014. WikiJournal of Medicine

מטרתו של מאמר /סרטון זה הינו לספק מידע בלבד. הוא איננו מהווה חוות דעת, אבחנה, המלצה לטיפול רפואי או תחליף לייעוץ מטעם הרופא המטפל שלכם.