fbpx

בדיקות לאבחון בעיית הפוריות

השלב הראשון אותו תעברו במסגרת מרפאת הפוריות הוא שלב אבחון הבעיה. בשלב זה תיפגשו עם הרופא המטפל אשר יקבל מכם מידע מפורט לגבי הבעיה וההיסטוריה הרפואית שלכם. בת הזוג תתבקש לבצע מספר בדיקות דם הורמונליות וכלליות, אולטראסאונד ובדיקות נוספות במידת הצורך. כמו כן אנו ממליצים לאישה לבצע בדיקת שד שגרתית אצל כירורג שד ובדיקת פאפ.

בן הזוג יתבקש לבצע בדיקת זרע במטרה לקבל מידע על איכות הזרע. לאחר השלמת הבדיקות הראשוניות תפגשו שוב עם הרופא אשר יסכם את ממצאי הבדיקות, וימליץ על תכנית טיפול אישית בהתאם לבעיות שנמצאו.

פרופ' אריאל הורביץ

בדיקות גנטיות

לפני הריון מומלץ לבצע בדיקות סקר גנטי, המאפשרות לאבחן האם קיים סיכון למחלות גנטיות קשות אצל העובר. ברוב המכריע של המקרים ניתן באמצעות הבדיקה לשלול סיכון לאותן מחלות. באותם מקרים מעטים בהם קיים סיכון למחלה אצל העובר, ניתן יהיה לבצע אבחון גנטי לעובר.

מרבית הילדים נולדים בריאים אך בכל הריון קיים סיכון מסוים, של כ-3%, שייוולד ילד עם מחלה או מום. כיום, על מנת לצמצם ככל האפשר סיכון זה, מבוצעות בדיקות לפני ובמהלך ההיריון.

חלק ממומים אלו נגרמים על-ידי גורמים תורשתיים, ולכן מומלץ לכל אישה או זוג המתכננים הריון לבצע בדיקות סקר גנטי. מטרת בדיקות הסקר הגנטיות היא לאתר נשאות באנשים בריאים ללא סיפור משפחתי של חולים באחת המחלות הנבדקות ולתת להם יעוץ גנטי מתאים. משרד הבריאות ממליץ על בצוע של מספר בדיקות סקר גנטיות לכלל הציבור, ללא תשלום או בתשלום חלקי, אולם סוג ומספר הבדיקות המומלצות לכל זוג תלוי במוצא האתני (עדתי) של שני בני הזוג.

כיום, קיימת גם אפשרות לבצע סקר גנטי רחב במימון עצמי (בטכנולוגית הצ'יפ הגנטי או ריצוף), שכולל מגוון גדול של מחלות, ללא תלות במוצא בני הזוג. הסקר מבוצע בבתי חולים ובחברות פרטיות.

בני זוג עם סיפור של מחלה במשפחה, נישואי קרובים, או אשר מעוניינים במידע על מחלות תורשתיות נוספות הניתנות לבדיקה, יפנו למכונים או למרפאות גנטיות לתיאום ייעוץ פרטני.

DNA

אולטראסאונד גינקולוגי

בדיקת האולטראסאונד מאפשרת קבלת מידע על הרחם והשחלות. אנו משתמשים בבדיקה זו רבות במהלך טיפולי הפוריות על מנת לעקוב אחר התפתחות הזקיקים בשחלות ומצב רירית הרחם בחלל הרחם. הבדיקה נעשית במרבית המקרים בגישה נרתיקית אשר מאפשרת קבלת מידע מדויק יותר מאשר בדיקה בגישה בטנית.

פרופ' אריאל הורביץ. בדיקת אולטראסאונד

בדיקת זרע

בדיקת הזרע היא בדיקה חשובה ביותר ומטרתה לברר האם קיימת בעיית זרע העשויה להסביר את אי הפוריות.  בבדיקת הזרע אנו מקבלים מידע על ריכוז תאי הזרע, איכות התנועה והמבנה של תאי הזרע.

יש להימנע מקיום יחסים 2-3 ימים לפחות טרם הבדיקה, אך לא יותר מ-10 ימים. דגימת הזרע ניתנת בדרך כלל לכוסית סטרילית. במידה ומטעמים כלשהם לא ניתן לבצע את הבדיקה בצורה זו, ניתן לאסוף את הזרע בזמן קיום יחסים תוך שימוש בקונדום מיוחד למטרה זו. דגימת הזרע צריכה להישמר בטמפרטורה דומה לטמפרטורת הגוף (לא בקירור) ולהימסר למעבדה עד שעה ממתן הדגימה.

במידה ובדיקת זרע איננה מתאפשרת מסיבות הלכתיות, תבוצע בדיקת Post Coital Test) PCT) אשר אין בה כל איסור הלכתי. בבדיקה זו מתבקשים בני הזוג לקיים יחסים. לאחר מכן נאסף מעט זרע מאזור צוואר הרחם של האישה ונבדק תחת מיקרוסקופ. בדיקה זו פחות אמינה מבדיקת הזרע הרגילה, אך מאפשרת קבלת מידע ראשוני על איכות הזרע.

זרע

צילום רחם וחצוצרות

בדיקה זו מדגימה את מבנה חלל הרחם והחצוצרות. הבדיקה מאפשרת לזהות בעיות בחלל הרחם (כגון הידבקויות, שרירנים, פוליפים ומבנה חריג של הרחם), חסימת חצוצרות והדבקויות באגן באזור החצוצרות. בנוסף למטרה האיבחונית יש לצילום הרחם גם אפקט טיפולי ואנו רואים שיעור הריונות גבוה יותר בתקופה שלאחר צילום הרחם. הבדיקה מתבצעת באמצעות נוזל שניתן לראותו בצילום רנטגן (חומר ניגוד) המוחדר דרך צוואר הרחם. הנוזל ממלא את חלל הרחם, עובר לחצוצרות ומשם מתפזר לחלל הבטן. באמצעות צילומי הרנטגן ניתן לעקוב אחר אופן פיזור הנוזל, ובצורה זו לאבחן האם קיימת בעיה הקשורה לרחם או לחצוצרות.

הבדיקה מתבצעת בדרך כלל מספר ימים לאחר סיום הוסת. אנו ממליצים להמנע מקיום יחסים בלתי מוגנים מזמן הוסת ועד לזמן הבדיקה.

לעתים רחוקות עלול להתפתח זיהום בעקבות הצילום. במידה ומופיעים כאבים בבטן התחתונה, חום גבוה או הפרשה נרתיקית חריגה תוך מספר ימים מהבדיקה, עליך להבדק ע”י הרופא המטפל.

במידה ואת רגישה ליוד או בעבר היתה תגובה אלרגית להזרקת חומר ניגוד, יש לדווח על כך לרופא המטפל.

פרופ' אריאל הורביץ

היסטרוסקופיה אבחנתית

בדיקה זו מאפשרת הצצה ישירה לחלל הרחם במטרה לבדוק האם קיימת בעיה כלשהי כמו הידבקויות, מיומות, פוליפים, או פגמים מולדים במבנה הרחם. פגמים אלו יכולים להפריע להשתרשות העובר ברחם או למנוע התפתחות תקינה של של ההריון ולגרום להפלה. הבדיקה מתבצעת ללא הרדמה, באמצעות צינורית דקה שבתוכה סיב אופטי, המוחדרת דרך תעלת צוואר הרחם לתוך חלל הרחם.

מומלץ לבצע את הבדיקה בימים שלאחר סיום הדימום הויסתי. אנו ממליצים להימנע מקיום יחסים בלתי מוגנים מזמן הוסת ועד לזמן הבדיקה.

Hysteroscopy. By BruceBlaus

לפרוסקופיה אבחנתית

בדיקה זו נעשית בהרדמה כללית ובחדר ניתוח. במהלך הבדיקה ממלאים את חלל הבטן בגז (CO2), מבצעים חתך קטן בדופן הבטן באזור הטבור ומחדירים מכשיר אופטי המאפשר הסתכלות ישירה על איברי האגן – הרחם, החצוצרות, השחלות, הפריטוניאום ואברי הבטן העליונה. במהלך הבדיקה ניתן גם להזריק חומר צבע דרך צוואר הרחם ולעקוב אחר מעבר החומר בחצוצרות. באמצעות הלפרוסקופיה ניתן אם כן לאבחן בדייקנות אם קיימת פגיעה בחצוצרות, הידבקויות באגן, ואת מחלת האנדומטריוזיס.

Laparoscopy. By BruceBlaus

אני מכיר את הרצון להורות והכמיהה לילד, המהווים את הבסיס לקיום המין האנושי, וטבועים עמוק בתרבות ובשורשים שלנו. אני מאמין שבאמצעות טיפול והכוונה נכונים, נחישות והתמדה, תצליח כל אישה להרות ולהקים משפחה.

פרופ’ אריאל הורביץמומחה במיילדות, גניקולוגיה ופריון

מטרתו של מאמר /סרטון זה הינו לספק מידע בלבד. הוא איננו מהווה חוות דעת, אבחנה, המלצה לטיפול רפואי או תחליף לייעוץ מטעם הרופא המטפל שלכם.