fbpx

סיבות לאי פוריות

אי פוריות מוגדרת כחוסר יכולת להשיג הריון, לאחר קיום יחסי מין סדירים במשך שנה. בנשים בנות 35 ומעלה, אנו מגדירים אי פוריות כבר לאחר חצי שנה. מדובר בבעיה שכיחה יחסית, הקיימת אצל כ-15% מהזוגות. בעיית פוריות יכולה להיות אצל בן או בת הזוג ולעתים קיימות בעיות אצל שני בני הזוג. הגורמים העיקריים לאי פוריות אצל האשה הם הפרעות ביוץ ובעיות מכניות בחצוצרות או בחלל הרחם. אצל הגבר בעיית הפוריות מתבטאת במרבית המקרים באיכות זרע לקויה. בכ-15% מהזוגות איננו מאבחנים בעיה ספציפית אשר מסבירה את אי הפוריות ("עקרת בלתי מוסברת"). גיל האשה מהווה אף הוא גורם חשוב כאשר מגיל 35 לערך קיימת ירידה בפוריות אשר נעשית  משמעותית יותר מעבר לגיל 40.

פרופסור אריאל הורביץ, מדבר על טיפולי פוריות, בתוכנית בריאות 10 מיום 31.3.2010.

אי פוריות האישה

אי פוריות הורמונאלית

לשם הפריה יש צורך בהבשלה תקינה של הזקיק בשחלה ובחריגה של ביצית בשלה ומוכנה להפריה (תהליך הביוץ). ליקויים הורמונליים שונים, כמו הפרעה בפעילות המתואמת של הורמוני בלוטת יותרת המוח (FSH, LH), הפרשת יתר של הורמון החלב (פרולקטין), והפרעות בשחלה עצמה, כגון תסמונת השחלות הפוליציסטיות, יכולים להביא לביוץ לקוי או לחוסר ביוץ. כיום, קיימים בידנו אמצעים יעילים ומדויקים לאבחון הביוץ. בניגוד לעבר, בו היינו נעזרים במדידת חום השחר, כיום באמצעות בדיקות הורמונים בדם, ומעקב אחר גדילת הזקיקים באמצעות אולטרא-סאונד ניתן לקבוע את מועד הביוץ. כמו כן, קיימות בידנו כיום טכניקות מתקדמות לגרימת ביוץ באמצעות מגוון גדול של תרופות (ראה להלן).

שחלות פוליציסטיות

שחלות פוליציסטיות

אי פוריות על רקע חסימתי-מכני

מחלות דלקתיות באגן, ניתוחים, הריונות חוץ רחמיים, אנדומטריוזיס ועוד, עלולים להביא לפגיעה בחצוצרות ובפעילותם. פגיעה חמורה עלולה להביא לחסימה מלאה של קטע זה או אחר של החצוצרה, פגיעות קלות יותר תגרומנה להידבקויות מסביב לחצוצרות ובין החצוצרות לאיברים שכנים. התוצאה של פגיעה זו הינה הפרעה במעבר הביצית והזרע, והפרעה לתהליך ההפריה, ואי פריון.

Endometriosis. By BruceBlaus.Medical gallery of Blausen Medical 2014. WikiJournal of Medicine

אי פוריות הגבר

אי פוריות הגבר מתבטאת בפגמים בכמות, במבנה ובתנועתיות תאי הזרע. פגמים אלו הם תולדה של יצירה בלתי מספקת או לקויה של הזרעונים באשכים או של ליקויים בנוזל הזרע. ליקויים אלו יכולים להיגרם על ידי דלקות, נזק מולד (כגון טמירות האשכים, כאשר האשכים אינם יורדים לשק השכים לפני הלידה או סמוך לאחריה), סתימה בצינוריות הזרע שנועדו להעביר את הזרע מהאשך לשופכה, בעיות הורמונליות אצל הגבר, בעיות גנטיות מולדות, והתרחבות של שלי דם (דליות) בורידי האשכים. במיקרים רבים הסיבה איננה ניתנת לאבחון.

כאשר הסיבה לפגיעה בזרע היא וריד מורחב (וריקוצלה), קשירת הוריד בניתוח או חסימתו בהזרקה (בצינטור תחת שיקוף), עשויים לשפר את איכות הזרע בחלק מהמיקרים.

במקרה של חסימה בצינור הזרע, או חוסר מולד של צינורות הזרע, ניתן לבצע ניתוח לשאיבת זרע ממוצא צינור הזרע באשך או מהאשך עצמו. גם במקרים קיצוניים של חוסר זרע מוחלט בזירמה, ניתן לבצע דיקור של האשך (TESA), או ביופסיה של האשך (TESE), במטרה לחפש תאי זרע באשך עצמו.

הודות להתפתחות הגדולה בהפריה חוץ גופית, ולשיטת ההפריה באמצעות מיקרומניפולציה (ICSI), ניתן היום להפרות ביצית עם תא זרע בודד. טכניקה זו למעשה מאפשרת להשיג הריון להרבה זוגות שנחשבו עד כה עקרים, ונותנת פיתרון למרבית המיקרים עם ליקויי זרע. כיום, רק במקרים מעטים בהם לא נמצא זרע ברקמת האשך, יש צורך להיעזר בזרע תורם.

זרע
פרופ' אריאל הורביץ

אי פוריות בלתי מוסברת

האבחנה של אי פוריות לא מוסברת (Unexplained Infertility) ניתנות לאותם מקרים שבהם, בכל הבדיקות והברורים שבוצעו, לא נמצאה סיבה ברורה לאי-פוריות. לעיתים מתבררת הסיבה לאי פוריות רק עם המעבר להפריה חוץ גופית. בכל מיקרה, קיימים טיפולים יעילים גם לקבוצה זו.

אצל זוגות רבים נתקלים ביותר מאשר סיבה אחת לאי-פוריות. הגישה הטיפולית הנוכונה במצבים אלו הנה לשלב טיפול בו זמנית בכל הסיבות לאי פוריות הזוג.

אני מכיר את הרצון להורות והכמיהה לילד, המהווים את הבסיס לקיום המין האנושי, וטבועים עמוק בתרבות ובשורשים שלנו. אני מאמין שבאמצעות טיפול והכוונה נכונים, נחישות והתמדה, תצליח כל אישה להרות ולהקים משפחה.

פרופ’ אריאל הורביץמומחה במיילדות, גניקולוגיה ופריון

מטרתו של מאמר /סרטון זה הינו לספק מידע בלבד. הוא איננו מהווה חוות דעת, אבחנה, המלצה לטיפול רפואי או תחליף לייעוץ מטעם הרופא המטפל שלכם.